top of page
Zoeken
  • Kortenberg samen

Papier en karton in containers vanaf 2021

Na elke inzameling van papier en karton ligt er heel wat weggewaaid afval in de straten van Kortenberg.


“Daarom besliste onze gemeente om mee in te stappen in de inzameling van papier en karton in (mini)containers,” zegt schepen van afvalverwerking René De Becker (CD&V). “Deze containers zullen ter beschikking gesteld worden in verschillende formaten. Onze inwoners zullen kunnen kiezen uit een minicontainer van 40 liter of rolcontainers van 240 liter. Voor onze KMO’s zal dat een rolcontainer van 1100 liter zijn. De invoering van dit systeem start wellicht in 2021”


“Het inzamelen van papier en karton met containers heeft heel wat voordelen. Zo belandt er minder afval op straat bij winderig weer. Daarnaast is dit systeem ook minder belastend voor de rug van de ophalers. De containers zijn door hun opvallende kleur ook goed zichtbaar voor wandelaars en fietsers. Onze buurgemeente Bertem gebruikt deze containers al 7 jaar en de evaluatie van dat gebruik is positief. ”


“Onze inwoners betalen per jaar 10 euro huur voor de containers, ongeacht de grootte. Je betaalt niet extra per kilogram papier zoals bij GFT en huisvuil. Dankzij de inkomsten van de huur verdient Ecowerf de investeringskost terug. Bovendien duurt het laden van de containers wat langer dan het werpen van karton en papier in een vuilniswagen. De Kortenbergenaar krijgt standaard een container van 240 liter, omdat karton nogal wat volume inneemt. Maar je kan ook een container van 40 liter aanvragen. Het aandeel van papier in ons afval daalt elk jaar door de toenemende digitalisering, maar internetbestellingen komen dan weer vaak aan in kartonnen dozen.”


“Mensen die liever niet betalen voor een container kunnen nog steeds gratis met hun papier en karton terecht op ons recyclagepark, “ vult de schepen nog aan.1.626 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page