top of page
Zoeken
  • Kortenberg samen

Kortenberg wil een propere gemeente blijven

Ook onze gemeente ontsnapt niet aan sluikstorten of zwerfvuil. Heel wat inwoners storen zich daar terecht aan. "Onze gemeentelijke diensten zitten nochtans niet stil. De groendienst verfraaide intussen al een aantal punten in de gemeente, en de milieudienst heeft enkele grote en minder grote sensibiliseringsacties lopen, die zich op verschillende doelgroepen richten", zegt schepen van Afvalbeleid René De Becker.


"De jaarlijkse grote zwerfvuilactie, de ‘Lenteschoonmaak’, richt zich op het grote publiek en is samen met 'Mooimakers' waarschijnlijk het best gekend. Deze Mooimakers zijn een 40-tal vrijwilligers die actief hun eigen buurt proper houden. De gemeente stelt hiervoor het materiaal ter beschikking. Dat werkt trouwens heel goed. Als iedereen voor zijn eigen deur veegt, komen we al een heel eind vooruit. Wie zich als vrijwilliger wil engageren om een (deel van een) straat met regelmaat op te ruimen kan contact nemen via duurzaamheid@kortenberg.be. Ook de jongsten dragen hun steentje bij, want de leerlingen en leerkrachten van De Regenboog en Hertog-Jan nemen deel aan ‘Operatie Proper’ en houden zo hun schoolomgevingen netjes gedurende het schooljaar." (lees verder onder de foto)"Maar we werken niet alleen met vrijwilligers", benadrukt René. "Doorheen het jaar houden twee medewerkers van IGO-Leuven onze gemeente proper. Zij volgen een vast traject en je kwam hen zeker al eens tegen langs onze wegen."


Uit de netheidsbarometer blijkt dat Kortenberg systematisch beter scoort dan andere gemeenten op vlak van netheid. “Zo haalt Kortenberg een mooie score van 85,5 terwijl dat gemiddeld 82 is in Vlaanderen", illustreert René. "Die netheidsindex leert ons ook dat glasbolsites sluikstort kunnen aantrekken. Daarom investeren we in het ondergronds brengen van glasbollen, zoals in het centrum van Everberg en in de Everslaan. In de volgende jaren hopen we nog sites ondergronds te kunnen brengen. Daarnaast liep er ook een proefproject met hondenpoepzuilen, dat alvast positieve resultaten afwierp."


In Zoeklicht verschijnen tot slot regelmatig sensibiliseringsartikelen. Momenteel loopt er een reeks waarbij iedere maand een andere afvalfractie toegelicht wordt. Via bovenstaande maatregelen hopen we dat iedereen ‘goesting’ krijgt om samen met ons van Kortenberg een propere gemeente te houden

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page