top of page
Zoeken
  • Kortenberg samen

Kortenberg pleit voor aanpak fraude sociale huurwoningen

Bijgewerkt op: 13 mei 2021

Op de voorbije gemeenteraad lichtte schepen van wonen Kristien Goeminne (CD&V) toe hoe sociale huisvestingsmaatschappijen fraude aanpakken bij huurders van sociale woningen.


“Slechts een hele kleine minderheid van deze huurders respecteert de verplichtingen die ze moet nakomen niet,” zegt Kristien. “Het is dan ook jammer dat rechtmatige kandidaat- huurders hierdoor uit de boot vallen.”


Oppositiepartij N-VA vroeg tijdens de laatste gemeenteraad om meer in te zetten op de controle van deze sociale huurders. Zij wil dat sociale huisvestingsmaatschappijen meer controle uitoefenen op het feit of sociale huurders geen eigendom in het buitenland hebben.


Minister Van Diependaele (N-VA) maakte 5 miljoen euro vrij om zulke misbruiken op te sporen. Dat bedrag is ruim onvoldoende als je weet dat zo’n één onderzoek als snel 10 000 euro kost”, zegt Kristien. “Onze sociale huisvestingsmaatschappijen zullen deze bedragen eerst zelf moeten ophoesten en pas als er werkelijk fraude is aangetoond zal een deel van de kosten terugbetaald worden. Het is dus belangrijk dat er echt zware vermoedens moeten zijn vooraleer men zo’n fraudeonderzoek naar buitenlandse eigendommen opstart.”, besluit Kristien


Een meer voorkomend probleem is domiciliefraude, waarbij er overtredingen gebeuren i.v.m aangifte van gezinssamenstelling, toelatingsvoorwaarden of het duurzaam bewonen van een sociale woning. Gelukkig wordt deze fraude systematisch opgezocht én aangepakt !”


Meer investeren in sociale woningen is de enige manier om het tekort op te lossen. Hopelijk maakt minister Van Diependaele daar binnenkort ook écht werk van.


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page