top of page
Zoeken
  • Kortenberg samen

Kortenberg gaat voor spaarzame straatverlichting

In heel Vlaanderen én in Kortenberg brandt er heel wat straatverlichting. Onze gemeente wil daarom graag inzetten op het verledden van deze straatlampen.


“Op de gemeenteraad van 4 november beslisten we om die opdracht uit te besteden aan Fluvius, “ zegt schepen van Openbare werken Stef Ryckmans. “ De bedoeling is dat we tegen 2030 alle straatlampen uitrusten met LED-verlichting. Soms moeten we daarvoor ook de lamphouders vervangen. “


“Door het verledden van onze straatverlichting zal onze CO2-uitstoot gevoelig verlagen, wat een uitstekende zaak is voor het klimaat. Dit past ook in de ambities die we beogen met het burgemeestersconvenant en het Provinciaal Klimaatplan dat we onlangs ondertekenden”, laat schepen van Klimaat Kristien Goeminne (CD&V) weten. ”We hebben ongeveer 4000 straatlampen, die we willen omschakelen van ‘klassiek’ licht naar ledverlichting. Het agentschap Wegen en Verkeer berekende onlangs dat je daarmee het jaarlijks stroomverbruik van 171 gezinnen bespaart *.”


“De omschakeling gebeurt wordt gespreid over 10 jaar en is uiterlijk klaar tegen 2030, “ vult Stef Ryckmans aan. “Uiteraard kunnen niet alle armaturen in één keer vervangen worden. Dit wordt een werk van lange adem. Nutsmaatschappij Fluvius zal ons met dit plan begeleiden. In het verleden hebben we bij de aanleg van nieuwe nutsvoorzieningen zo veel mogelijk gekozen voor nieuwe, energiezuinige verlichting. Door deze investering verlagen we uiteraard ook de elektriciteitsfactuur voor de gemeente. ”


“Een ander voordeel is dat we de lichten in de toekomst op een ‘slimme’ manier kunnen dimmen en doven in bepaalde delen van het dorp. Denk maar aan o.a. De Nacht van de Duisternis. We zijn erg blij dat we op deze manier naar een duurzame gemeente kunnen evolueren. ”, besluit KristienIn de Kruisstraat (Everbergà hangt reeds energiezuinige ledverlichting.
In de Kruisstraat (Everberg) hangt reeds energiezuinige ledverlichting.

211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page