top of page
Zoeken
  • Kortenberg samen

Kortenberg gaat spaarzaam om met straatverlichting

In onze gemeente zetten we al enkele jaren in op het spaarzaam omgaan met stroom. Zo worden 'traditionele' straatlampen vervangen door led-lampen. Maar net als andere gemeenten gaat Kortenberg nu nog een stapje verder.

" Vanaf midden januari doven we de straatverlichting in onze gemeente tussen 23u en 5u 's morgens," zegt schepen van milieu Kristien Goeminne (Team Burgemeester). "Maar op vrijdag-en zaterdagnacht zal de straatverlichting wel blijven branden. Tijdens de week is het immers 's nachts nog veel rustiger op straat. We werken samen met Fluvius én met andere gemeenten om de openbare verlichting te kunnen doven. De 'zendgebieden' van deze verlichting overstijgen de gemeentegrenzen, zodat je dit niet per gemeente kan beslissen. Deze actie past ook in de ambities die we beogen met het burgemeestersconvenant en het Provinciaal Klimaatplan dat we ondertekenden. Het helpt ons om de belofte om tot 40% minder C02 uit te stoten waar te maken. Ondertussen is bijna 1 op 3 straatlampen ledverlichting geworden. Ook zo besparen we energie. Bovendien beperken we op deze manier ook de lichtvervuiling die nadelig is voor een aantal dieren."


"Die besparing heeft ook een positief resultaat op onze gemeentekas, " vult schepen van financiën David Haelterman (Uniek) aan. "De openbare verlichting kost in onze gemeente ongeveer 500 000 euro. Door het tijdelijk doven van die verlichting besparen we ongeveer 150 000 euro per jaar. Uit de ervaringen van andere gemeenten leerden we dat noch de criminaliteit, noch het aantal ongelukken stijgt. Auto's rijden trager op onverlichte wegen en inbrekers vallen net beter op in het donker. De gemeente neemt hier een voorbeeldfunctie op: thuis laten we de lichten ook niet de hele nacht branden. De buitenverlichting van de kerken en andere monumenten kunnen we niet op dezelfde manier uitschakelen. Die verlichting is immers niet verbonden aan het net van de openbare verlichting."114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page