Afgelopen maandag keurde de gemeenteraad van 6 mei 2019 keurde het huishoudelijk reglement van de kindergemeenteraad goed.
“Kinderen kijken met een andere blik dan volwassenen naar hun dorp en naar de wereld. Daarom is het de moeite om naar hen te luisteren. Op die manier weten we wat er echt bij hen leeft. Het gemeentebestuur van Kortenberg is ervan overtuigd dat de kindergemeenteraad een goed instrument is om jongeren en kinderen te laten participeren in het gemeentelijk beleid,” zegt burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V), die ook bevoegd is voor participatie. “We krijgen hier regelmatig schoolkinderen uit onze gemeente op bezoek. Die kinderen kunnen dan vragen stellen aan de burgemeester. Ze willen niet alleen weten wat mijn lievelingseten is, maar stellen vaak ook interessante vragen over hun bekommernissen. Bovendien sluit het installeren van deze kindergemeenteraad ook goed aan bij het Charter van Kortenberg dat we een paar jaar geleden helemaal actualiseerden.”
“Op school leren kinderen en jongeren over democratie, inspraak en over de politieke structuren in ons land. In onze kindergemeenteraad maken we dat echt concreet, “ vult schepen van Jeugd en Onderwijs Ann Vannerem (CD&V) aan. “De kinderen leren in onze kindergemeenteraad discussiëren, maar ook naar elkaar luisteren. Ze zullen moeten zoeken naar goede oplossingen voor moeilijke problemen. Daar kunnen we als bestuur zeker wat uit leren. Misschien komt de mirakeloplossing voor onze mobiliteit wel uit een kindermond (lacht).”
“In onze zes scholen zullen vanaf september vier kinderen hun school vertegenwoordigen in de kindergemeenteraad. De scholen beslissen autonoom hoe ze dat organiseren, maar we willen hen aanmoedigen om ook minder mondige kinderen af te vaardigen. Ook kinderen uit minder kansrijke gezinnen verdienen hier een plaats,” zegt schepen Ann Vannerem nog. “Daarnaast rekenen we er op dat de jeugdraad en de jeugddienst de tieners van het eerste en tweede jaar uit het secundair onderwijs warm maken voor deze kindergemeenteraad. Dat is voor hen immers de perfecte stap naar de jeugdraad, die een erkend adviesorgaan is.”
“We zijn er zeker van dat de voorstellen van deze kinderen een meerwaarde zullen zijn voor ons gemeentelijk beleid. De raadsleden van deze kindergemeenteraad mogen trouwens ook een beroep doen op experten om hen bij te staan. Denk maar aan de voorzitter van de jeugdraad, een architect of een medewerker van de dienst mobiliteit,” vult burgemeester Alexandra Thienpont aan.
Opmerkingen