top of page
Zoeken
  • Kortenberg samen

Duurzaam en veilig naar school met High-Five

1 september komt eraan en het wordt een stralende dag. Ideaal om te voet of met de fiets naar school te gaan.

"Heel wat kinderen in onze scholen, wonen ook in de schoolomgeving. Zij kunnen dus perfect met de fiets of te voet naar school gaan. We willen hen graag motiveren om duurzaam naar school te pendelen en daarom maken we gebruik van een beloningssysteem, 'high five' ", zegt schepen van onderwijs Ann Vannerem (CD&V) "Op die manier bewegen onze kinderen (en hun begeleidende ouders) meer en dringen we de CO2-uitstoot terug."

"Met dit bestuur investeerden we reeds stevig in veilige schoolomgevingen," vervolgt schepen van mobiliteit Stef Ryckmans (Open VLD) "Zo werd er in elke schoolomgeving signalisatie op het wegdek aangebracht en werden er in Meerbeek en Erps-Kwerps schoolstraten ingericht. Maar we willen meer doen! Samen met High-Five organiseren we in Erps-Kwerps een proefproject. "De stappende kinderen komen onderweg verschillende High-Five palen tegen. Met een 'slim' polsbandje verdienen de kinderen virtuele muntjes. De paal licht op en maakt een biepje als de kinderen de paal scannen.Ook fietsers krijgen een beloning als ze naar school fietsen. Op de fietsvork wordt een 'tag' bevestigd. Als de kinderen de fietsenstalling op school binnen fietsen, worden ze geregistreerd."


"De virtuele muntjes kunnen ze op school inwisselen tegen een beloning," gaat schepen Ann Vannerem verder. "De school kan daar zelf ook nog andere beloningen aan koppelen. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld samen werken om met z'n allen duurzaam naar school te komen met de hele klas. Daar kan de klasleerkracht dan een beloning voor geven. Misschien een weekje zonder huiswerk? Of 10 minuten langer speeltijd? "

"We hopen dat kinderen hun ouders mee motiveren om veilig naar school te gaan. High Five kan daar zeker bij helpen," zegt schepen Stef Ryckmans. "Op deze manier weren we auto's uit de schoolomgeving. De High-Five palen staan trouwens strategisch opgesteld aan trage wegen en voetwegen. Zo helpen we kinderen om veilig naar school te stappen én te trappen."


Op 22 september zal superheld Five in de scholen de kick-off komen doen van dit project.

Beeld: high Five


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page