top of page
Zoeken
  • Kortenberg samen

Burgemeester Alexandra Thienpont speecht op nationale feestdag

Op zondag 17 juli vond het Te Deum plaats in de Sint Amanduskerk te Erps. Naar jaarlijkse traditie wordt na deze eucharistieviering hulde gebracht aan de gesneuvelden. Burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V) gaf er ook een toespraak. Die kan je hieronder terugvinden.


Bijna 191 jaar geleden, legde Koning Leopold I de eed af als eerste Koning der Belgen.Die eedaflegging was een eindpunt na een jaar van revolutie. Een opstand die begon in de Opera, eindigde met een nieuwe, vooruitstrevende grondwet die rechten en vrijheden van burgers centraal zette.


Vrijheid voor iedereen was destijds een revolutionair begrip. Het was nieuw en ongekend – en heeft voor heel wat vrijheden nog jaren geduurd voor ze ten volle tot hun recht konden komen.

De voorbije decennia zijn wij die vrijheid vanzelfsprekend beginnen te vinden. Vrij om te gaan en staan waar we willen, om ons te verenigen, om onze mening te uiten, vrijheid van onderwijs, van ondernemerschap… Het leek allemaal zo evident.

Maar dat is het niet.


De voorbije 2 jaar werden we met de neus op de feiten gedrukt. Onze vrijheid is kostbaar en fragiel. En alles behalve verworven. De corona-pandemie die we sinds 2 jaar meemaken, zette onze wereld op z’n kop. Onze gemeente , ons land en de hele wereld werd van de ene in de andere dag gekatapulteerd naar een tijd van gevangenschap, isolatie en onmacht door een virus dat nog steeds aanwezig is.


Er kwamen maatregelen die compleet ondenkbaar leken. Zo konden we niet langer gaan en staan waar we wilden of mochten we onze geliefden niet knuffelen. Heel wat mensen konden geen afscheid nemen wanneer hun geliefde stierf. Anderen konden dan weer geen feest vieren bij een huwelijk of de geboorte van een kind of moesten hun zaak sluiten

Thuis werken en collega’s soms maandenlang niet zien of niet naar school kunnen gaan, het lijkt ondenkbaar.


En toch is het gebeurd en hebben we dit allemaal doorstaan.


Golf na golf kenden we angst om besmet te worden, hoop dat deze nieuwe golf niet te lang zou duren en de laatste zou zijn. We kenden ook moed en doorzettingsvermogen om positief en gezond te blijven en vooral om die onzichtbare vijand te verslaan.


Onze gedachten gaan vandaag nog steeds uit naar al wie iemand verloren heeft aan de gevolgen van Corona, naar alle mensen van wie we in deze pandemie afscheid hebben moeten nemen,

We zijn alle hulpverleners in de zorg, brandweer, politie en defensie dankbaar voor de inzet waarmee ze deze crisis mee bestreden.


In tijden van nood komt beste in mensen naar boven. Dat hebben we ook in Kortenberg gezien.

Denk maar aan ‘Kortenberg Helpt’ waarbij een inwoner met een hulpvraag zich kon aanmelden. Op bepaalde momenten hadden we meer vrijwilligers die zich engageerden dan hulvragen.


Denk maar aan het vaccinatiecentrum.

In een mum van tijd werd onze sporthal omgebouwd tot een professioneel en goed draaiend vaccinatiecentrum, dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers die dag na dag en week na week enthousiast onze inwoners kwamen vaccineren.


En daarom, uit de grond van mij hart : een dikke dankjewel!


Ik hoop jullie vanaf 12 september terug in grote getallen te mogen verwelkomen. Dan gaat de vaccinatie dan opnieuw van start. Vandaag weten we dat we nog steeds voorzichtig moeten zijn, gezien de Corona cijfers opnieuw de lucht in gaan.


Een jaar geleden werd ons land getroffen door misschien wel de ergste natuurramp in onze geschiedenis. In grote delen van ons land sloeg het water genadeloos toe. Levens zijn verwoest, mensen zijn omgekomen of vermist. De ravage was enorm. Ook hier zagen we een grote solidariteit vanuit het ganse land, ook in Kortenberg.


Ik wil dan ook alle diensten danken voor hun professionalisme en onvermoeibare inzet.

Bovenop die gezondheidscrisis werd onze gemeente dit jaar ook nog eens geconfronteerd met een nooit geziene inflatie die onze koopkracht zwaar onderdruk zet. We zullen samen alle handen uit de mouwen moeten steken om deze nakende crisis voor te blijven. Maar met de solidariteit die we laten zien hebben tijdens de COVID crisis de afgelopen jaren moet dit zeker lukken.


Verder wil ik nog even stil staan met de verschrikkelijke omstandigheden waar onze medemensen in Oekraïne momenteel mee te maken hebben. De gruwel van de oorlog houdt iedereen in de ban in Europa en we moeten samen al het mogelijke doen om onze medemensen te helpen in deze barre omstandigheden.


Beste aanwezigen, In deze geest zou ik willen eindigen. Ik wil eindigen in de geest van burgerzin, in de geest van harmonieus samenleven. Ik doe dat met een blijk van hulde aan alle mensen in de gemeente die dagelijks hun steentje bijdragen aan de goede werking in de gemeente.

We hopen samen om de bladzijde van crisis snel te kunnen omslaan. Maar tegelijk is er plaats voor hoop en veerkracht. Onze kracht en ons optimisme zijn sterker dan eerder welke tegenslag.

Ik wens u een fijne nationale feestdag.


Alexandra Thienpont, burgemeester

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page